Vajinismus Nedir

Vajinismus Nedir


Kadınlarda cinsel ilişki yaşama sırasında vajina girişinde bulunan kasların istem dışı kasılarak cinsel ilişki yaşamalarını engelleyen durumlardır. Cinsel ilişki zorlayarak yapılıyorsa son derece ağrılı ve acılı olma söz konusudur. Vajinismus kadınlarda cinsel ilişkiye girememe olarak biliniyor. Çoğu zaman ilk gece korkusu olarak biliniyor. Vajinismus korkusu yaşayan kadınlar aylarca hatta yıllarca süren evliliklerinin olmasına rağmen vajinismus yüzünden hala bakiredir.  Bu durum Türkiye’de daha sık görülmektedir. Vajina, cinsel ilişkinin gerçekleştiği kanal olmasının dışında kadınları-n idrar kanalının, doğum kanalının, adet kanalının geçtiği yer olmaktadır. Vajina kanalının akordeon ya da körük gibi esneme özelliğine sahiptir. Kadınlarda bulunan esneme kanalı 8-9 cm’dir. Uzama ve esneme özelliği sayesinde 16-18 cm arası genişleyebiliyor. 

Vajinismus Tedavisinin Ertelenmemesi Gerekiyor


Vajinismus yaşayan bayanların bu tedaviyi ertelememesi gerekiyor. Vajinismus nedir ve tedavisinde vajinal kısımda bulunan kas gruplarının kontrol altına alınıp, istem dışı olarak kasılmalar ortadan kaldırılıyor. Bu tedavinin temel unsuru kas belleğinin yeniden oluşmasını sağlamaktır. Hatta pelvik kas gruplarına söz geçirebilmeyi öğrenmesini sağlamaktır. Vajinismus tedavisinde uygulanacak yöntemler davranışsal Terapi ve bilişsel Terapi ile mümkündür. 


Günümüzde vajinismus tedavileri 3-4 gün içerisinde kalıcı çözümler mümkündür. Bu tedaviyi ihmal etme konusu olduğunda psikolojik nedenler oluşabiliyor. Bu hastalığın ertelenmemesi gerekiyor. Çünkü zaman içerisinde bu problem çığı gibi büyüyecektir. Öncelikle erteleyen kişilerin kendilerine şu soruyu sormaları gerekiyor. ‘’Sorunun çözümünü ertelememde ki sebep nedir? Bekleyince ne değişecek?’’

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Evlilikte İlk Gece Korkusu Nasıl Yenilir?

Vajinismus Tedavi Aşamaları